Porady kulinarne
Serdecznie zapraszamy Państwa do udziału w tworzeniu tej strony.
Jeżeli macie swoje oryginalne przepisy przygotowywania potraw lub przetworów z uprawianych roślin,
prosimy o podzielenie się nimi ze wszystkimi działkowiczami.
Prześlijcie do nas zdjęcia i opisy (adres emailowy w dziale Kontakt).
Smaczny ketchup.

Składniki:
- 5 kg pomidorów,
- 2kg cebuli,
- 5 dużych główek czosnku,
- 1-3 papryczki chilli,
- sól, pieprz do smaku,
- oregano, tymianek (po 3 torebki), estragon (1-3 torebki),
- 1 kg śliwek węgierki
Śliwki wydrążyć z pestek. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę na talarki. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę lub pokroić na plasterki. Papryczki bierzemy z pestkami. Wszystkie składniki do garnka i gotować na miękko. Po ostudzeniu zmiksować blenderem na papkę. Przetrzeć przez sitko. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Całość do garnka i odparować na gęsto (mieszać), aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorący wkładać do słoiczków i pasteryzować 15 minut. Jeżeli chcemy uzyskać ketchup bardzo pikantny dodać więcej ostrej papryczki.
Przepis podany przez pana Kiszkurno. Ketchup jest sprawdzony, REWELACJA! Polecam.
Dynia w zalewie octowej.

Składniki:
- dynia,
- goździki,
- ostre papryczki (chili lub cayenne).
Dynię wydrążyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Do słoiczków wrzucić po jednym goździku i pół ostrej papryczki. Pokrojoną dynię umieścić w słoiczkach.
Zalewa:
- 10 szklanek wody,
- 2 szklanki octu 10% (0,5 litra),
- 1 szklanka cukru,
- 4 łyżki soli,
- 12 liści laurowych,
- 16 ziaren ziela angielskiego,
- 40 ziaren pieprzu czarnego.
Wszystkie składniki zalewy gotować przez około 10 minut. Zalewę odcedzić i gorącą zalać słoiki z dynią.
Zamknąć i pasteryzować maksymalnie 10 minut. Ilość zalewy zależy od wielkości dyni. Musimy sami sobie skalkulować ile jej potrzebujemy i odpowiednio zmniejszyć lub zwiększyć proporcje.
Przepis jest sprawdzony i dynia tak zrobiona naprawdę jest smaczna. Próboweałem już kilka przepisów i ten wydaje mi się najlepszy. Polecam.
Pizza domowa.

Składniki na jedną blachę:
- 1 i 3/4 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki wody,
- 4 łyżeczki oleju,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki soli,
- oregano i bazylia do smaku.
Do naczynia wsypujemy mąkę, zioła i wbijamy jajko. Do 1/2 szklanki wody wlewamy olej, wsypujemy sól i drożdże. Rozmieszać i poczekać aż drożdże się rozpuszczą w wodzie. Do naczynia z mąką, ziołami i jajkiem wlewamy roztwór z szklanki i dokładnie wyrabiamy. Trzeba użyć siły. Jak będzie odchodziło od ręki, tworzymy z niego kulę i zostawiamy w naczyniu. Czas wyrośnięcia ok. 30 minut. Kula powinna być co najmniej 2 razy większa. Blachę smarujemy olejem i rozprowadzamy ciasto. Jak lubimy cienkie ciasto to na całą blachę, jak grubsze to na mniejszą część blachy.
Po rozprowadzeniu ciasta, smarujemy go mocno ketchupem (najlepiej z przepisu podanego na tej stronie). Co dodamy, to już kwestia wyobraźni. Ja na ciasto wykładam plastry szynki, posypuję drobno posiekaną cebulą i żółtym serem przetartym na tarce około 20 dkg. Na wierzch ponownie ketchup. Pieczemy ok 20 minut w temp. 180 st. Porcja na 4 osoby.
Smacznego.